Címkék

10 dolog amit nem tudtál a sörről...

2013.10.21. 07:50 whitesensei

sor1.jpg1. A legrégebbi ismert recept mintegy 4000 éves, a Suméroktól származik. A kései nyolcvanas években az Anchor Brewing megpróbálta reprodukálni ezt az ősrégi sört.

2. A Sumérok szomszédjai, az Egyiptomiak erős behatás alatt építették a piramisokat. A Gizánál dolgozók nagyjából napi négy liter sört ittak, legalábbis a pennsyvalniai egyetem kutatója, Patrick McGovern szerint.

3. A sör (részben antimikróbás ethanol tartalma miatt) egészségesebb italnak számított a kiömlött Nílus vízénél.

4. A sörben is előforduló ethanol erősen antiszeptikus, de nem jó orvosság megfázás ellen. A fertőzés megállításához a vér optimális alkoholtartmala több, mint 60 százalék lenne, ez már egy ember halálához vezethet (a végezetes alkoholmérgezés valahol 0,4 és 0,5 százalék között történik).

5. Az ontariói egyetem kutatói rájöttek, hogy napi 0,35 liter sör elfogyasztása olyan szintű antioxidáns védelmet generál, amely megakadályozhat egy szívrohamot is. Napi három üveg sör esetében azonban a sörfogyasztás kardiovaszkuláris hasznossága átbillen, mivel az emberi test válaszreakcióként pro-oxidánsokat termel.

6.  Becslések szerint egyedül Nagy Britanniában évente 93000 liter sör marad arcszőrzetekben.

7. A sörben lévő keserű komponens a Cannabaceae családhoz tartozik, ez által a marijuana közeli rokonának számít.

8. Próbálj ki egy érdekes kísérletet a söröddel: döntsd oldalra a poharadat és figyeld, hogy a hab is oldalra folyik-e. Ha igen, az sokak szerint a jó minőségű sör és a tiszta pohár jele.

9. A sörrel történő kísérleteknek sok formája van. John Lubbock, egy 18. századi természetkutató például a besörözött hangyák viselkedését tanulmányozta. Amennyiben egy józan hangyacsapat szédelgő ittas hangyával találkozott, akkor azt gondosan hazaszállították hogy kipihenhesse. A részeg idegenek ennél jóval durvább bánásmódban részesültek.

10. A London Business Scholl tanulmánya szerint az amerikai sörválasztást a politikai nézetek diktálják. A konzervatívok a Busch-hoz hasonló hazai ízeket kedvelik,  a Guiness-hez hasonló importok helyett.

komment

süti beállítások módosítása