Házi sörfőzdék 1. - Európa legészakibb peremén

2013.11.04. 14:30 whitesensei

svalbard.jpg

A Norvégiához tartozó Spitzbergák szigetcsoport speciális helyzete kiterjed az alkohol előállításának tilalmára is. Sok huzavona után az Egészségügyi Minisztérium tavaly szétküldte a területre vonatkozó új egészségügyi előírások tervezetét, és ezek alapján az eddigi alkohol előállítási tilalmat egy licensz alapú rendszer fogja felváltani.

A szigetcsoport legnagyobb városában, Longyearbyenben van egy eltökélt vállalkozó, aki már időtlen idők óta próbál engedélyhez jutni, hogy elindíthassa saját micro-sörfőzdéjét. Ezt meg is teheti majd, amint a törvénytervezet átment a Parlamenten, talán valamikor jövőre.

Ezidő alatt úgy tűnik, hogy mások leleményesebbek voltak. A sziget legnagyobb orosz települése, a 400 fős Barentsburg már működő sörfőzdével rendelkezik. A micro-sörfőzdét egy belga mester segítségével építették fel, kapacitása szerint napi 500 liter sör előállítására képes. Hogy ne szegjék meg a most még érvényben lévő szabályozásokat, egyelőre 2.5%-os sör előállításával foglalkoznak, de nem kétséges hogy a törvénymódosítást követően erősebb söröket fognak gyártani. A sörfőzdét (akárcsak minden mást Barentsburgban) egy, az orosz kormány tulajdonában lévő vállalat irányítja.

Mivel Longyearbyen kissé északra van Barentsburgtól, még egy évig biztosan az oroszoké lesz a világ legészakibb sörfőzdéje. A Barentsburg sörfőzde csak a helyszínen árulja a söröket, a Longyearbyenben tervezett valószínüleg a kontinensre is szállítja majd a termékeit.

Forrás: knutalbert.wordpress.com

komment

süti beállítások módosítása